tiistai 12. maaliskuuta 2013

ÄHTÄRIN ELÄINTARHAN SÄHKÖPOSTI TAAJAMASUSI RY:LLE

Ähtärin Eläintarhan intendentti Mauno Seppäkoski kirjoitti Taamasusi ry:lle muutama viikko takaperin kirjeen katkaistakseen vahingollisilta huhuilta siivet. Valitettavasti tämä kirje ei Taajamasusi ry:n kautta koskaan päätynyt julkisuuteen.

--------------------------------------------------------------------------------
Parahin Taajamasusi järjestö.

Tämä on tätä minun työhöni liittyvää ns. ylimääräistä työtä.
Mutta teen tätä mielelläni ainoastaan sen vuoksi, että  myös median edustajat saavat  oikeaa tietoa eläinpuistomme toiminnasta ja saadaan samalla katkaistua huhuilta siivet.
Me eläinpuistojen ja tarhojen edustajat  olemme ehkä itse hieman vaikuttaneet  kansalaisten tietämättömyyteen miten eläintarhat toimivat. Alkuaikoina eläintarhoista ei ole kerrottu, että eläimiä kuolee ja lopetetaan aivan kuten luonnossakin. On ilmeisesti pelätty herkkien ihmisten ja varsinkin aktivistien kannanottoa miksi niitä lopetetaan. Mutta nyt on eletty jo 15 vuotta avointa tiedottamisen linjaa.

Lähetän  teille  vähän historiaa eläinpuistomme susien alkuperästä.

Lähetän tietysti myös teille Taajamasudelle tiedot  tämän sähköpostin liitteenä tässä yhteydessä Eläinpuistomme sivuilla olevista pitonormeista.
- Mutta turha on  antaa luettavaksi susitilastoja tai muidenkaan eläinten raportteja henkilöille jotka haluavat  tulkita niitä kuitenkin väärin.
- Tietysti annamme pyydettäessä tilastoja viranomaisten käyttöön.

Taajamasuden juttuihin mennäkseni

- Esim. 2000 luvulla  Korkeasaarta koskeva juttu  on mielenkiintoinen koska tiedän, että  Korkeasaaressa on  vuonna 1977 lopetettu viimeiset sudet.
- Ähtärissä oli kerrottu 2009 olevan 36 sutta,   mutta viime vuonna  9.  Mutta 36 sutta vuonna 2009 on täysin vastuuttomasti heitetty. Ähtärissä Ei ole koskaan ollut yhtä aikaa tuollaisia määriä. . Haluaisin keskustella tuon henkilön kanssa joka tuollaisia väittää.
- Jo pelkkä susien voimakas hierarkia pitää huolen siitä että noin suuri  susilauma yleensä voisi pysyä hengissä  eläinpuistomme  oloissa ja kasvaa noin suureksi. Ja entäpä mitä  sitten vaikka meillä olisi tai syntysi kuinka paljon susia tahansa , niin emme voisi niitä  siirrellä mihin tahansa.      
- Ylimääräiset sudet joita ei voida siirtää toisiin tarhoihin yksinkertaisesti lopetetaan.
- Tällä hetkellä oleva ainoa  susipari on vuodesta 2004 lähtien ollut yksi ainoa lisääntyvä pari.( Pari on lähtöisin  Riiga Zoo ja Höör Djurpark tarhoilta).  Uroksella on käytössä implantti eli ehkäisykapseli nahan alla koska pentujen tuloa säännöstellään.  Jos ehkäisy  jostain syystä pettää, niin pennut lopetetaan välittömästi niiden synnyttyä.
- Lisäksi meillä olevassa 6 suden laumassa olevat urokset on leikattu  (vasectomia).  Siementiehyet on katkaistu. Lopetetut ja itsestäänkin kuolleet sudet ovat kaikki kantakirjoissa joita ylläpitää koordinaattori Kolmårdenissa.

- Olen eläinpuistomme eläinkokoelman ylläpitäjä. En ole saanut  susien suhteen mitään kyselyä Taajamasuden toimesta.

- Jotta ei tarvitse perusteettomasti heitellä lukuja, niin  ottakaa Taajamasudesta  yhteyttä Ähtäriin , niin  saatte minulta oikeaa tietoa meidän Eläinpuistomme toiminnasta ja sitä kautta susiemme oikeista määristä.
- Sekä lisäksi vielä  Ähtärin Eläinpuistossa  ei ole koskaan susille asennettu pantoja. Kuten jutussa mainitaan.

- Järjestimme viime kevät-talvella ison  informaatiotilaisuuden Eläinpuistomme  susitarhalla medialle josta oli kutsu mennyt kymmenille median edustajille. Myös Turun alueen lehtiä oli kutsuttuna. Paikalla oli kiinnostuneita lähinnä muutama maakuntalehti  lähi alueelta. Ei näytä suuresti kiinnostavan susista kerrottava oikea tieto siitä miten Eläinpuistomme toimii.   Lopetimme tuolloin ylimääräisiä susia. Ne  olivat vammautuneet voimakkaan laumakäyttäytymisen vuoksi.
- Toivotankin nyt Taajamasuden  ja kaikki siellä tällä hetkellä Suomen pahimmalla huhualueella Varsinais-Suomessa ja myös kotiseutuni Satakunnassa  susista kiinnostuneet  edustajat Ähtäriin tutustumaan toimintaamme.
- Olen itse myös valmis tulemaan sinne Varsinais-Suomeen kertomaan  Eläinpuistomme toiminnasta. Se edellyttää tietysti , että matka - ja luentopalkkiot ym. maksaa tässä tapauksessa –Taajamasusi- .



Parhain yhteistyöterveisin

Ähtärin Eläinpuisto Oy / Ähtäri Zoo Finland
Intendentti /Zoo Director
Mauno Seppäkoski
Animal Collections Department Superior
mauno,seppakoski@ahtarinelainpuisto.fi
phone + 358 (0) 400 267393

1 kommentti:

  1. Muuten hyvä ja asiallinen uutinen, mutta entisenä Korkeasaaren eläintenhoitajana tiedän ettei Korkeasaaressa ole susia lopettu 70-luvulla, vaan ne annettiin ruotsiin pienten tilojen takia ehdolla etteivät lähde eteenpäin. Kuintenkin ne menivät vielä Tansaan..

    VastaaPoista