maanantai 11. maaliskuuta 2013

KOTKIEN RUOKINTAPAIKAN TUHOPOLTON TAKANA TAAJAMASUSI RY?




Luontokuvaaja Janne Heinonen pöyristyi siitä, minkälaiseen toimintaan ihmiset ovat valmiita susivihassaan ja lähti lähestymään sosiaalista mediaa seuraavassa asiassa:


" Luontokuvaajana, ja kyseisen Yläneen kotkien haaskaruokinnan paikasta tietävänä halusin tuoda tietoisuuteen Tiltun ryhmän toimintaa tässä asiassa ja sen seurauksista. Kyse on tuttavani hoitamasta kotka ruokinnasta, jota kyseisellä suolla on pidetty jo lähes 20 vuoden ajan, ja vasta nyt on nostettu esiin, että kyse olisikin ”susien raato ruokinnasta”. Olen itsekin käynyt kotkia kuvaamassa paikalla useita kertoja, ja paikalla käy n. 100 - 200 kotkaa päivässä. Paikalla tehdään aktiivista kotkien rengaslaskentaa ja tutkimusta, siksi kotkien määrä on hyvin tiedossa. Näin ollen ruho määrällä ei suinkaan ruokita yhtä – kahta kotkaa, kuten Taajamasusi ry väittää, vaan todellakin ruhot tulevat näin suuren kotkamäärän ruokintaan. Ruhot tulevat sopimus-sikalasta ja ne ovat eläinlääkärin tarkastamia ja hyväksyttyjä petolinturuokintaan. Ruhoja viedään paikalle kerran viikossa.

Nyt tämä kotkaruokinta on joutunut Taajamasusi ry:n mustalle listalle ja häirinnän kohteeksi, sekä maanomistajaa on painostettu paikan lopettamiseksi. Taajamasusi ry:n väki kävi paikalla ensimmäisen kerran 22.12.2012, jolloin he esittäytyivät Luontoliiton Susiryhmäläisinä, kertomatta kuitenkaan henkilötietojaan. Tällöin he kuvasivat ruhot, ja kuvat löytyvät nyt Taajamasusi ry:n kotisivuilta. Muutama päivä myöhemmin paikalle ilmestyi riistakamera ja alkoi tämä huhupuhe susien ruokinnasta pihapiirissä.

Kyseinen suo sijaitsee kyllä susialueella, Yläneen korpialueella, ja lähimpään taloon on matkaa reilu 3 kilometriä. Toki lauman reitti, tai yksinäisen suden matka voi tästä ohi mennä, ja korppien metelöinnin seurauksena voi yksittäinen susi paikalle eksyäkin, mutta kotkatutkimuksen aikana näinä vuosina ei ole törmätty kuin muutamaan yksittäistapaukseen.

Ikäväkseni huomasin taajamasusien sivuilla harhaan johtavaa tietoa kyseisestä paikasta:

http://www.taajamasusi.com/kuvat

Kotka paikka on sivun loppu puolella kuvattuna ja harhaan johtavasti laitettu riistakamerakuvaa ruho kuvien väliin. Ruhoruokinta kuvat on tiedostonimien perusteella otettu 23.12.2012, ja riistakamera kuvat 4.10.2012 päiväyksillä, eli paljon ennen kuin kyseiselle paikalle edes vietiin riistakameraa. Kotkan ruokintakin on kyseisellä paikalla tänä talvena aloitettu vasta 15.10.2012. Eipä jää paljoa epäselväksi mitä tällä ”kuvamanipulaatiolla” yritetään kertoa, mutta ainoa joka tästä kärsiin on nyt päättyvä kotkien ruokinta, sillä tästä aiheutunut kohu on pelotellut ruokinnan huolto ringin olemattomiin ja maanomistajan suostumus ruokinnalle on katkolla.

Kotkakuvista kiinnostuneille, paikalta otettuja kuvia löytyy:http://www.jhkuvat.com/?page_id=108

Taajamasusi - Kuvat
www.taajamasusi.com

Taajamasusi ry - sudet pois taajamasta Taajamasuden sivuilta löydät tietoa susien aiheuttamista ongelmista sekä riskeistä ja susiasioiden käsittelystä Suomessa.

Janne Heinonen"


Pian Heinoselta saatiin ikävämpi viesti asiaan liittyen:

"Palaan tähän aiempaan viestiini uudestaan, ja vielä ikävämmissä merkeissä kuin viimeksi.

Kotkan ruokintapaikalla ollut piilokoju, josta tutkimusta ja valokuvaausta suoritettiin on nyt tuhopoltettu. Tänä aamuna paikalla oli vain savuava hiillos, ja kahdet moottorikelkan sekä kahdet jalan jäljet hangessa. Yli 20 vuoden kotkantutkimus myös tällä paikalla saatettiin näin päätökseen.

Itse en voi kuin ihmetellä mihin tämä susi vastaisuus voi vielä johtaa. Luontokuvaajana liikutaan perhen kesken paljonkin kyseisellä seudulla, ja ainoa mikä herättää nyt pelon aihetta on toisen ihmisen kohtaaminen.

Janne Heinonen"



Tiltu Nurminen on myöntänyt Iltasanomille Taajamasusi ry:n julkaisseen kotisivuillaan kuvat sekä ruokintapaikan sijainnin.



Tuhopolton kohteeksi joutuneen kojun omistaja Jorma Kirjonen teki asiasta poliisille rikosilmoituksen ja on erittäin järkyttynyt ja pahoillaan tilanteesta.
Kirjonen aloitti kyseisellä suolla kotkien ruokkimisen ja havaintojen kirjaamisen 23 vuotta sitten. Havainnot Kirjonen ilmoittaa eteenpäin rengastustoimistolle. Parhaimpana päivänä kyseisellä paikalla on kotkia kirjattu käyneen lähemmäs 400 eri yksilöä. Normaalina päivänä lintuja käy paikalla 100-150 eri yksilöä. Lintujen tiedot kirjataan ylös kiikareita apuna käyttäen. Koju oli tähän tarkoitukseen pakollinen jotta linnut eivät häiriinny ihmisen läsnäolosta. Kyseisen paikan merkitys maa- ja merikotkien lajien säilymiselle ja lisääntymiselle sekä lintujen tutkimukselle on ollut valtava.
- Tämän tyylisiä ruokintapaikkoja on Suomessa näille linnuille vain muutama. Vastaavaa, joka olisi palvellut lintuja yhtä pitkään, läpi kaikki talvet yhtäjakoisesti yhtä suuressa mittakaavassa, ei ole tämän lisäksi ole ollut yhtään, Jorma Kirjonen summaa.






Kirjosen ruokintapaikan kotkia 8. joulukuuta 2012, kun asiat olivat vielä hyvin. (Kuva: Janne Heinonen)



Kotkien ruokinta ja seuranta on ollut Kirjosen elämäntyö jo liki neljännesvuosisadan. Nyt se on kuitenkin vaarassa loppua ilkivallan takia. Kuinka nyt käy kotkien ja miten tästä eteenpäin?

- Nykyisen ruokintapaikan maanomistajaa on painostettu niin paljon ulkopuolelta, ettei hän halua enää ruokintaa jatkettavan ensi kautena. Joudumme etsimään kotkille uuden ruokintapaikan ja toivomme, että linnut löytävät sinne.


Kuinka paljon ruokintapaikalla sitten käy suurpetoja ruokailemassa? Eli ruokitteko ja houkutteletteko te tänne suurpetoja näillä ruhoilla? Tästähän teitä on syytetty.

- Tänä talvena on paikalta löydetty yhdet jäljet. Kyseessä on siis ollut yksittäinen susi ohikulkumatkalla. Aiempina vuosina on joitain yksittäisiä tapauksia. Yhtenä vuonna tällä aukealla pannotettiin yhdet sudet ampumalla niihin nukutusnuolet. Se jäi niille niin epämiellyttävänä kokemuksena mieleen, että eivät enää toista kertaa tulleet tänne. Kyllä susi haistaa ihmiset tuolla mökissä ja välttää tänne tulemista. Jäätynyt liha ei sitä kovinkaan paljon kiinnosta niin kauan kun metsissä on tarjolla tuorettakin riistaa. Täällä on pienriistaa niin paljon jäniksistä kauriisiin, että näin pienelle susipopulaatiolle siitä kyllä riittää syötävää. Ei niitä nämä jäiset ruhot kiinnosta. Satunnaiset täällä kävijät ovat olleet ehkä niitä yksinäisiä laumasta pois potkittuja nuoria, joilla ei vielä saalistaminen ole ihan hanskassa, Kirjonen arvelee.


Kirjonen selvästi tuntee kotkien lisäksi luonnon ja siellä asuvat eri eläinlajit. Onhan hän elänyt viimeiset 23 vuotta tarkkaillen niitä niiden ehdoilla ja kirjaten kaiken tarkasti ylös. Kiitos ilkivallan ja Taajamasusi ry:n, nyt se taival on toistaiseksi päättynyt.






Lohduton näky kohtasi Jorma Kirjosta sunnuntaina 10.3.2013. (Kuva: Jorma Kirjonen)






TAAJAMASUSI RY YHDISTYKSENÄ

Taajamasusi ry ja siihen voimakkaasti henkilöitynyt yhdistyksen puheenjohtajana tituleerattu Tiltu Nurminen ovat olleet esillä mediassa voimakkaasti viime aikoina. Eikä suotta. Nurminen on ansiokkaasti rummuttanut asiaansa kuuluville. Näkyvimmin Taajamasusi ry lienee noussut eniten otsikoihin lakialoitteensa vuoksi. Yhdistys on vaatinut lakialoitetta, jonka mukaan susi muuttuisi lainsuojattomaksi heti, jos se tulisi 150m lähemmäksi asutusta tai karja-aitausta ja kuka tahansa saisi ampua sen vapaasti taajaman ulkopuolella. Lupia ei tarvittaisi. Kuka tahansa saisi ampua. Kuka tahansa, kenellä sattuisi olemaan ase saatavilla, ilman pelkoa rangaistuksesta.

Tiltu Nurminen on ollut erittäin kiistelty ja vihattukin henkilö. Helmikuinen Köyliön susi-ilta kärjistyi jopa niin, että Taajamasusi ry:n hallitus päätyi tekemään asiasta rikosilmoituksen, kertoo yhdistys tiedotteessaan. Tehty rikosilmoitus koski Nurmiseen kohdistunutta tappouhkausta sekä herjausta.

Taajamasusi ry:llä on omat kotisivut.

Kotisivuilta ei löydy osoitetietoja, ei tietoja hallituksesta, ei yhdistyksen sääntöjä.

Tilinumero kyllä löytyy sekä tiedot, miten maksavaksi jäseneksi voi liittyä sekä hyvin vähäinen yhteystiedot-sivu, jossa näkyy puheenjohtaja Tiltu Nurmisen nimi sekä sähköpostiosoite sekä sihteeri Maarit Markkula, Köyliö ja hänen puhelinnumeronsa.

Jäseneksi kosiskelevalla sivulla ei ole sitäkään vähää ja lisäksi maksut ovat melko suolaiset:

kannatusjäsen 30€ ja varsinaisen jäsen 100€.









Soitto patentti- ja rekisterihallitukseen selventää kuitenkin tilannetta. Kuten sivuilla on kerrottu, on yhdistyksen puheenjohtajana Tiltu Nurminen. Varapuheenjohtajana häärää PRH:n rekisteritietojen mukaan Seppo Kompuinen. Kapteeni (evp) Kompuinen omaa järjestötoiminnasta rautaista kokemusta, sillä Taajamasusi ry:n lisäksi hän toimii myös Mynämäen Seudun Reserviupseerit ry:n puheenjohtajana.
Rahastonhoitajaksi on ilmoitettu Tiina Kankare.


Sihteerin tiedot kuitenkin poikkeavat kotisivuilla ilmoitetuista. Yhdistysrekisteriin sihteeriksi on ilmoitettu Jouko Saarinen. Sihteeri Saarisen kantaa ottava kirjoitus löytyykin Turun Sanomista.



ADRESSI


Jonkinlainen kömmähdys tulee kuitenkin vastaan sivuillakin paljon masinoidun adressin kanssa. Kommentteja selatessa pääsee pakostakin epäuskoinen naurahdus - onhan tämä vitsi? "Adressin tekijä on poistanut tämän viestin"

Kaikki 16 sivua kaikki kutakuinkin samaa kommenttia. Voiko tosiaan olla, että noin paljon on ollut asiatonta kommentointia? Riippuu varmaan kenen kannalta.

Leena Iivonen kävi kommentoimassa omalla nimellään Tiltu Nurmisen perustamaa adressia klo:19.39 seuraavasti:

"Vaaraa aiheuttavat sudet poistuvat näppärästi poliisilain pykälän 25 nojalla. Poliisin ei tarvitse hakea kaatomääräykselleen minkäänlaisia lupia mistään, se riittää, että vaara on todellinen. Ajatus siitä, että kuka vaan aseluvan haltija voi ampua asutuksen lähistöllä pyörivän suden, on typerintä mitä olen kuullut. Me haja-asutusalueella asuvat EMME todellakaan halua elinympäristöstämme mitään helvetin villiä länttä, jossa koirat pitää pukea luotiliiveihin ja koska vaan voi tulla kutia mistä vaan, joten olkaapa ystävällisiä ja lopettakaa tuo yltiöpäinen hysterian lietsonta ja totuuden vääristely tämän asian eteen. Kiitos!"




Kovin kauaa ei tämäkään viesti päässyt adressin kommentoinnissa roikkumaan ennen poistamista. Kuvakaappaus sivustolta klo:20.23 kertoo viestin jo kadonneen ilman selitystä adressin tekijä Tiltu Nurmiselta.



Iivosen viestin jälkeen sivuille tulee muitakin viestejä. Osassa otetaan kantaa, osassa ihmetellään viestien mielipuolista poistamisvimmaa. Kaikki eriävät mielipiteet katoavat nopeasti. Yksi asia on kuitenkin käynyt erittäin selväksi - Tiltu Nurminen ei halua avointa keskustelua eikä eriäviä mielipiteitä mistään hinnasta.

6 kommenttia:

  1. Kiitos asiallisesta ja hvyin tehdystä koosteesta!

    Susillahan tehdään myös paljon silkkaa politiikkaa. Se vain harvemmin tulee esille, kun sitä on viranomaisen tai toimittajan paha mennä sanomaan ääneen.

    Tämäkin kommentti on parempi sanoa anonyyminä. Ollaan me kummallisessa maassa!

    Jani

    Jani

    VastaaPoista
  2. Lisäksi Tiltu Nurminen kuuluu susivastaiseen suljettuun facbook ryhmään nimeltä VAADIMME SUSIPOLITIIKKAAN MUUTOSTA. Siellä hän ehdottaa jotta Ville Niinistönkin pihaan voisi viedä muutaman suden.

    VastaaPoista
  3. Ihmetellä vain voi, miten Suomessa voi olla laillista ylläpitää tuollaista yhdistystä, joka lietsoo vihaa, aiheuttaa joukkohysteriaa ja kaikenlisäksi valehtelee ja ilmeisesti varasteleekin (kuvat)..sairasta.

    VastaaPoista
  4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  5. Samaa ihmettelen minä,miten tuollainen jo rikollismafian kaltainen yhdistys saa luvan edes toimia?! sairaassa ja luontoa suvaitsemattomassa maassa elämme.Herätys ja järki käteen nyt oikeasti jo "päättäjät"! Vai pelkäävätköhän hekin tätä metsästysmafiaa ja heidän tuhansia aseitansa.

    VastaaPoista
  6. Säälittävää porukkaa susienvihaajat

    VastaaPoista